Най-скъп на търга бил знак на Ордена на златното руно, подарен на

...
Най-скъп на търга бил знак на Ордена на златното руно, подарен на
Коментари Харесай

Купиха бижута за над 2,5 млн. лв. на Фердинанд I в Швейцария


Най-скъп на търга бил знак на  Ордена на златното руно, подарен  на царя за рождения му ден

За над 1,2 млн. швейцарски франка (2,5 млн. лева) се продадоха 64 бижута и скъпи предмети, принадлежали на българския цар Фердинанд и фамилията му, по време на търг в швейцарския град Женева.

Наддаването стартира при започване на седмицата, като беше проведено от аукционната къща “Сотбис ”. Търгът “Виена 1900: Имперска и кралска сбирка ” включваше над 200 скъпоценности от Хабсбургската династия.

Най-висока цена доближи знак на Ордена на златното руно - малко над 258 хиляди лв., който цар Фердинанд I е получил като подарък за рождения си ден през 1911 година Знакът е знак на аристокрацията в Европа, като тези, които го получават, нормално се смятат за монарси с “най-синя ” кръв. Орденът, който се разделя на два клона - испански и австрийски, е учреден от Филип III Добрия - херцога на Бургундия, когато подписва брак с Изабела Португалска през 1430 година Първоначално се предвиждаше цената на знака да доближи до 111 хиляди лв..

По време на аукциона се продаде още един знак на ордена, още веднъж благосъстоятелност на Фердинанд I, само че от австрийския клон, като е оценен на съвсем 140 хиляди лв..

Сред бижутата на търга беше и гривна, която Фердинанд I подарява на брачната половинка си Мария Луиза Бурбон-Пармска в края на XIX в., като тя беше продадена за 150 хиляди лв.. Част от сбирката бяха и два печата на царя. За единия се допуска, че е този, употребен за подпечатването на независимостта на България през 1908 година

Бижутата са били изнесени скрито от България от княгиня Евдокия, когато царското семейство е насила да напусне страната ни.

От “Сотбис ” показват, че това е една от най-хубавите кралски сбирки, които са били на търг в миналото, а всеки един от предметите носи неповторима история. Сред по-интересните бижута са копчета за ръкавели от изумруди и диаманти, които Фердинанд получава като подарък от султана на Османската империя Абдул Хамид II. 
 ЦАР ФЕРДИНАНД I ЦАР ФЕРДИНАНД I 
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР